dinsdag 3 januari 2017

Terugmeldingen geringde kerkuilen

Ringen jonge kerkuil - Sylvain Verbruggen
De vondst van geringde kerkuilen legt meteen een deel van het levensverhaal bloot van deze prachtige vogels. Zo krijgen we af en toe rapporten binnen van de Ringdienst Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) van door ons geringde vogels, die als ze geluk hebben, levend in een nestkast worden waargenomen, bijvoorbeeld als broedvogels. Of als ze minder geluk hadden, dood werden teruggevonden, meestal als verkeersslachtoffer.

Onder de terugmeldingen enkele frappante verhalen. Een kerkuil met ringnummer L112119, geringd als nestjong op 7/5/2007 in een nestkast Kontichhof in Kontich werd bijna 6 jaar later teruggevonden als verkeersslachtoffer in Putte bij Mechelen. De afstand tegenover de geboorteplaats bedroeg amper 16 km.

Nog straffer is het verhaal van kerkuil L112126, geringd op 12/6/2007 in een nestkast in de Predikherenhoevestraat in Reet. Deze vogel werd op 25/1/2016 als verkeersslachtoffer teruggevonden in Hengstdijk in Zeeuws-Vlaanderen. De vogel was bijna 10 jaar oud en de afstand ten opzichte van de geboorteplaats was 42 km. Daarmee was deze vogel niet de kampioen qua afstand.

Erik De Keersmaecker - Regio-co√∂rdinator Kerkuilwerkgroep